Op deze pagina kun je de vragen vinden die vaak gesteld worden. Misschien staat het antwoord op jouw vraag er dus al wel tussen! Mocht je jouw vraag hier niet tussen zien staan, stel hem dan gerust op de Stel je vraag pagina.

Wat is het beste voorbehoedsmiddel?

Alle anticonceptie is behoorlijk betrouwbaar, maar nooit 100%. Puur op medisch vlak werkt een hormonaal spiraaltje het best (deze is het meest betrouwbaar) maar het is belangrijker om stil te staan bij welke anticonceptie het meest bij jou past. Dit bespreek je ook best met je huisarts. Je krijgt anticonceptie ook terugbetaald tot je 25e. Er is wel slechts 1 voorbehoedsmiddel dat beschermt tegen zwangerschap én soa’s en dat is het condoom. Het condoom kan je ook combineren met een hormonaal voorbehoedsmiddel (zoals het hormonaal spiraaltje of de pil bijvoorbeeld), zo ben je dubbel beschermd tegen zwangerschap. Elk voorbehoedsmiddel heeft zijn voor- en nadelen, het is dus belangrijk je te informeren over de verschillende opties en te beslissen wat je als het belangrijkst acht.

Wil je graag meer informatie over een bepaald voorbehoedsmiddel? Neem dan zeker een kijkje op deze website: https://www.allesoverseks.be/anticonceptie

Wat is de morning after pil?

De morning after pil is een pil die je goedkoop en zonder doktersvoorschrift kan krijgen bij je apotheker, en werkt als een soort noodanticonceptie. De apotheker heeft beroepsgeheim, deze mag dus aan niemand zomaar doorvertellen dat jij de morning after pil hebt gehaald. Je gebruikt deze pil wanneer er iets misliep met je normaal voorbehoedsmiddel, zoals wanneer je de normale pil vergat te nemen of het condoom scheurt. Hierbij is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te nemen, want de klassieke noodpil werkt enkel wanneer je hem binnen de 72 uur (3 dagen) na de onveilige seks inneemt. (Er bestaat ook een andere versie, de Ella One, die tot 5 dagen erna nog werkt).
Let er wel op dat de noodpil ook een noodoplossing is! Hij beschermt niet tegen soa’s, en werkt door meteen een menstruatie te starten. Het kan dus zijn dat de menstruatie erna voor een tijdje onregelmatig is. Communiceer ook duidelijk je gevoelens en gedachtegang naar je partner(s) toe, met elkaar praten over jouw gevoel van bezorgdheid kan zorgen voor begrip en steun.

Kan je zwanger worden als je je regels hebt?

Ja dit kan. De menstruatie treedt op in de eerste vijf tot zevental dagen van je cyclus. Dit is de periode die we waarnemen als bloedverlies. De ovulatie (= eisprong) treedt meestal op rond dag 14 van de cyclus. Een eicel is slechts ongeveer 24u vruchtbaar. Het gemiddeld leven van zaadcellen is ongeveer 2 dagen in het lichaam van de vrouw, maar hier zit een schommeling op en dat kan gaan tot ongeveer 5 dagen. Logischerwijze ben je in je cyclus dus voornamelijk vruchtbaar van dag 10 à 11 tot dag 15 in de cyclus. Toch is zwangerschap tijdens je regels soms wel mogelijk gezien er een onregelmatige cyclus kan voorkomen (zeker tijdens de puberteit gebeurd dit wel eens) en dus een ovulatie op een vroeger of later moment kan plaatsvinden. Als je dus zeker wil zijn niet zwanger te worden, is het altijd belangrijk goede anticonceptie te gebruiken.

Rond welke leeftijd hebben de meeste mensen seks, en wat is een geschikte leeftijd om voor het eerst seks te hebben?

Gemiddeld heeft ongeveer de helft van de Belgische jongeren een eerste keer seks op de leeftijd van 17-18 jaar. Laat deze cijfers je echter niet beïnvloeden! Het maakt in principe niet uit of je eerste keer seks eerder of later is dan 17-18 jaar, zolang jij én je partner(s) zeker weten dat je er klaar voor bent. Voor het beoordelen van of je er klaar voor bent, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Willen jij en je partner(s) het allebei?
  • Wordt er niemand onder druk gezet?
  • Mogen jij en je partner(s) evenveel mee bepalen aan de beslissing om seks te hebben?
  • Zijn jullie op een plek die voor jou en je partner(s) fijn voelt?

Mocht je twijfelen over één van de antwoorden, dan is het misschien goed om nog even te wachten. Ben je er zeker van dat je op alle vragen ‘ja’ kunt antwoorden, dan zou jouw situatie een hele fijne situatie kunnen zijn om voor de eerste keer seks te hebben.

Vanaf welke leeftijd mag je wettelijk seks hebben?

Wettelijk ben je seksueel meerderjarig als je ouder bent dan 16 jaar. Dit betekent dat je vanaf dan kan toestemmen tot seksueel contact met iedereen die zelf ook ouder dan 16 is. Iemand van 14 of 15 jaar mag ook wel seks hebben, als de andere niet meer dan 5 jaar ouder is. Iemand jonger dan 14 jaar mag wettelijk gezien geen seksueel contact hebben. Gebeurt dit toch, dan is dit in principe strafbaar. Dit is zo om seksueel misbruik tegen te gaan, niet om het experimenteren tussen jongeren te voorkomen. Wanneer je twijfelt over een seksuele relatie kan je altijd best eens praten met je ouders of iemand anders die je vertrouwt.

Als je de eerste keer seks hebt, doet het dan veel pijn? Doet het alleen de eerste keer pijn of ook de andere keren?

De eerste keer penetratieseks hoeft niet noodzakelijk pijn te doen, al wordt dit door veel vrouwen wel verteld. De eerste keer penetratie kan heel spannend zijn, waardoor je je lichaam ook automatisch aanspant. Ook je bekkenbodemspieren spannen dan aan, en dit kan penetratie lastiger en/of pijnlijker laten voelen. Je opwinding kan ook omlaag gaan door de spanning, wat ervoor kan zorgen dat je lichaam minder ‘klaar’ is om penetratieseks te hebben en het wat stroever kan gaan. De genitaliën zijn dan minder doorbloed, de penis is dan minder stijf en de vagina is dan minder vochtig. 

Zorg er dus zeker voor dat als je voor de eerste keer penetratieseks wilt hebben, je voldoende opgewonden bent en je je ontspannen voelt. Dat kan natuurlijk lastig zijn als je een grote druk voelt dat de penetratie ‘moet’ lukken, maar het beste is om te proberen die druk te verlagen. Als het nu niet lukt, dan lukt het een andere keer wel, de eerste keer penetratie seks is voor veel mensen een beetje zoeken en kan een beetje ‘klungelig’ voelen, dat is heel normaal. Dingen zoals kussen, knuffelen, aftrekken, vingeren, etc. kunnen ook helpen om wat meer te ontspannen en in de stemming te komen. Ook zou glijmiddel kunnen helpen, want dat zorgt ervoor dat alles (de naam zegt het al) wat makkelijker glijdt!

Een beetje gezonde spanning mag er zijn, het is natuurlijk ook wat spannend om zoiets voor de eerste keer te doen. Het kan dat je pijn ervaart, maar hopelijk helpen de bovenstaande tips om dat te voorkomen. Als het echt pijn blijft doen is het verstandig om eens naar een dokter of seksuoloog te gaan, die kunnen je dan verder helpen om van de pijn af te komen. Hoe dan ook, communiceer het altijd met je partner(s) als je pijn ervaart, want het is vooral de bedoeling dat jullie genieten van elkaar en plezier beleven!

Moet je je schaamhaar scheren voor seks?

Nee, dit moet zeker niet, je doet gewoon waar jij je het best bij voelt! Je kan altijd je partner vragen wat die mooi vindt, zeker wanneer het voor jou niet uitmaakt. Het leuke aan schaamhaar is dat het steeds weer terug groeit, dus je kan alles wel eens een keertje uitproberen.

Hoe groot is de gemiddelde lengte van een penis?

In België bedraagt de gemiddelde lengte van een penis ongeveer 13 cm in erectie en 9 cm in de niet-erecte toestand. Echter, uit onderzoek blijkt dat penislengte voor de seks niet zo belangrijk is. Seks partners geven aan dat de vorm/lengte/breedte er niet toe doen, het gaat erom wát je ermee doet. Dus het maakt eigenlijk niet zoveel uit of jouw penis overeenkomt met deze centimeters! Als je tijdens partnerseks vooral oplet wat jij en jouw partner lekker vinden, zul je zien dat jullie ongeacht de lengte van de penis, beiden heel erg zullen kunnen genieten.

Kan de penis te groot zijn voor de vagina, dus dat hij er niet helemaal in past?

De vagina is gebouwd om een kindje te kunnen baren, dus het is eerder zeldzaam dat een penis te groot is voor een vagina. Wél is het zo dat je het gevoel kan hebben dat de penis te groot is!

Net zoals een penis die stijf wordt, veranderen er ook heel wat zaken bij de vagina door opwinding tijdens de seks. De clitoris is hierbij erg belangrijk: ze ligt namelijk helemaal rond de vagina, en zal bij opwinding lichtjes opzwellen. Hierdoor komt de vagina een beetje open te staan, en wordt ze ook wat dieper. Vaak is dit voldoende om penetratie (met je vinger(s), een penis, een seksspeeltje, etc.) makkelijk te laten verlopen.
Loopt dit toch niet zo vlot? Dan is dit helemaal niets om je zorgen over te maken! Neem zeker voldoende tijd om elkaar te stimuleren voor de penetratie door bijvoorbeeld te zoenen en te strelen. Zo zorg je voor een ontspannen sfeer, en de vagina zal bovendien natuurlijk glijmiddel maken wat de penetratie nog eens vergemakkelijkt.

Is penetratie noodzakelijk voor goede seks?

Penetratie is zéker niet noodzakelijk voor goede seks. Veel mensen doelen met het woord ‘seks’ op penetratie, maar seks bestaat uit veel meer dan penetratie. Seks kan ook zoenen, masturberen, vingeren, pijpen of beffen zijn. Het enige wat noodzakelijk is voor goede seks, is goede communicatie. Het kan best zijn dat jij penetratie niet het leukste onderdeel vindt van de seks. Veel vrouwen geven aan dat zij makkelijker en plezieriger klaarkomen van stimulatie van hun clitoris dan van stimulatie van hun vagina. Dit komt meestal omdat de vagina van een vrouw niet zo gevoelig is als de penis van een man. ‘Goede seks’ wordt natuurlijk niet gemeten aan het wel of niet krijgen van een orgasme, goede seks is seks die voor alle betrokkenen prettig is! Ga dus zeker eens het gesprek aan met jouw sekspartner, om te ontdekken wat die het lekkerste vindt. Dat kan ongemakkelijk voelen, maar uiteindelijk ontdek je zo samen wat voor jullie de fijnste seks is!

Waarom glijdt een condoom?

Een condoom glijdt omdat er vaak al een bepaalde hoeveelheid glijmiddel op zit. Dit zorgt voor minder wrijving tijdens de seks, waardoor het minder snel zal scheuren en de seks bovendien ook een stuk aangenamer is dan met een condoom zonder glijmiddel.

Als je anale seks hebt, kan je dan ook SOA’s krijgen?

Jazeker. Bij HIV is de kans op overdracht bij anale seks zelfs groter dan bij vaginale seks, maar ook andere soa’s kunnen op die manier worden doorgeven. Een goede oplossing hiervoor is het condoom. Gebruik voor anale seks een sterkere condoom en zeker geen ultradunne (want door de wrijving kan de dunne scheuren). Als je overgaat van anale naar vaginale seks wissel je best ook steeds van condoom, anders heb je een grote kans op een blaasontsteking (dit is geen soa, maar ook erg onprettig als je het krijgt).

Ligt een jongen boven of vanonder?

Zowel jongens als meisjes kunnen bovenaan liggen. Het meest gebruikte seksstandje is de missionarishouding. Hierbij ligt de jongen bovenop het meisje. Maar ook meisjes kunnen zich even goed van boven bevinden, en je ligt bovendien niet altijd neer tijdens de seks. Afhankelijk van het standje bepaal jij of je partner het ritme. Het blijft natuurlijk altijd belangrijk te praten over wat je fijn vindt. Op die manier weet je van de andere wanneer die iets prettig vindt of juist iets wil veranderen.

Er zijn natuurlijk veel verschillende posities die je kan uitproberen, en experimenteren is altijd goed. Wat variatie in posities kan jullie seksleven af en toe eens wat spannender maken en je kan nieuwe dingen ontdekken die je leuk vindt. 

Hoe hebben 2 meisjes seks met elkaar?

Bij het woord ‘seks’ denken veel mensen enkel aan penetratie. Echte seks bestaat uit veel meer dan penetratie. Seks kan ook zoenen, masturberen, vingeren, pijpen of beffen zijn. Bij seks tussen een jongen en een meisje of seks tussen twee jongens hoeft ook niet per se penetratie plaats te vinden, dit is hetzelfde als bij seks met twee meisjes. Er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen, die ook onder ‘seks’ vallen!