Heart For Life 2021

Heart For Life 2021


Panelgesprek: hart- en vaatziekten, een blik achter de schermen

 

Hart- en vaatziekten zijn de voornaamste doodsoorzaak in België. Er overlijden dagelijks bijna negentig mensen aan hart- en vaataandoeningen, meer dan 30.000 per jaar om precies te zijn en dit zonder vaccinatie tijdens een globale pandemie.  Het zijn indrukwekkende cijfers. Maar wat nog meer verbaast, is dat het merendeel van hart- en vaatziekten te voorkomen zijn indien we enkele aspecten in onze dagelijkse levensstijl zouden veranderen.

Met ons panelgesprek ‘Hart- en vaatziekten, een blik achter de schermen’ willen wij de risicofactoren van hart- en vaatziekten aankaarten en u informeren over de mogelijke acties die u kan ondernemen om uw risico te minimaliseren. We bekijken het parcours van een patiënt vanuit verschillende invalshoeken die belicht worden door een multidisciplinair panel. Hierbij zal het woord gegeven worden aan een cardioloog, een klinisch diëtist,  een inspanningsfysioloog, een psycholoog-psychotherapeut en een cardiochirurg. De sprekers zullen vanuit hun expertise de verschillende risicofactoren in kaart brengen en u tips geven waarmee u deze risico’s kan beperken.

Laat dus niets over aan het toeval. Verlaag uw risico op hart- en vaatziekten door uw kennis aan te scherpen met het advies van onze experten in dit interessante panelgesprek. 

  • Huisarts dr. Chiel Hex (moderator). Dr. Hex is dagelijks te vinden als huisarts in de groepspraktijk ‘De Oude School’ te Kortessem. Echter zorgt hij niet enkel voor zijn patiënten maar is hij ook zeer geëngageerd voor studenten. Zo draagt hij zijn steentje bij aan de lessen eerstelijnszorg aan de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen aan de UHasselt. We kunnen dus wel zeggen dat dr. Hex een geboren spreker is die regelmatig in contact komt met de problematiek van cardiovasculaire aandoeningen.
 
  • Klinisch diëtiste Inge Gielen. Inge Gielen is werkzaam in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt als klinisch diëtiste. Zij werkte al eerder mee aan symposia en infoavonden in samenwerking met Hartcentrum Hasselt. Tijdens ons panelgesprek zal zij ons meer vertellen over de invloed van onze voedingsgewoontes op ons risico op hart- en vaatziekten.
 
  • Cardioloog prof. dr. Christophe Vandenbriele. U kan prof. dr. Vandenbriele dagelijks terugvinden te UZ Leuven op de dienst bloedings- en vaatziekten als cardioloog en intensivist. Prof. dr. Vandenbriele spitst zich toe op het opsporen, diagnosticeren en behandelen van hart- en vaataandoeningen. Hij kent dus al te best het proces dat patiënten moeten doorlopen.
 
  • Inspanningsfysioloog prof. dr. Bert Op ’t Eijnde. Prof. dr. Op ’t Eijnde is professor aan de UHasselt en werkzaam als inspanningsfysioloog in het sportmedisch adviescentrum Adlon. Tijdens zijn carrière spitste hij zich toe op hart en orgaansystemen. Prof. dr. Op ’t Eijnde zal onze kennis over de relatie tussen beweging en gezondheid verbreden tijdens ons panelgesprek.
 
  • Psycholoog-psychotherapeut Frank Vandereyt. Frank Vandereyt is van opleiding psycholoog-psychotherapeut en spendeert zijn dagen in het revalidatie- en gezondheidscentrum van het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. Hier begeleidt hij patiënten in hun revalidatieproces na een cardiovasculaire ingreep. Ook staat hij samen met enkele collega’s in voor de cursus ‘Nu stop ik met roken’ en andere initiatieven.
 
  • Cardiochirurg prof. dr. Paul Herijgers. Prof. dr. Herijgers is een bekend gezicht voor menig student aan de KU Leuven. Als decaan van de faculteit Geneeskunde ziet hij erop toe dat competente artsen worden opgeleid om de bevolking te genezen. Buiten zijn academische activiteiten is prof. dr. Herijgers werkzaam als cardiochirurg in het UZ Leuven. Hij zal ons een inkijk geven op de implicaties samengaand met een hartoperatie.

     

Praktische informatie

Herbekijk het panelgesprek via deze link.

Wilt u ons helpen dit project te verbeteren, vul dan deze feedbackform in!

Om uw ervaringen verder op punt te stellen, hebben wij de do’s en don’ts om uw cardiovasculair risico te verlagen volgens onze panelleden gebundeld in een overzichtelijke fiche die u thuis kan ophangen. U kan deze downloaden via onderstaande link.

Dos-donts-om-uw-cardiovasculair-risico-te-verlagen-fiche.pdf

Extra-vragen-van-onze-kijkers.pdf